niedziela, 2 marca 2014

Ciastka marchewkowe

Marchewkowe ciasto jest większości znane, ale ciasteczka? Z przepisu whiness, wypróbowanego już dość dawno. Były bardzo dobre, krucho-miękkie, jeśli wiecie co mam na myśli. 


Składniki:
225g mąki żytniej (u mnie było to bodajże 125g żytniej pełnoziarnistej i 100g zwykłej pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru trzcinowego
ok. 75ml maślanki
40g masła
1 jajko
2 marchewki

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i zagnieść. Powstanie coś w rodzaju bardzo sypkiej kruszonki. Jajko połączyć z maślanką, zostawić łyżkę do posmarowania ciastek, a resztę dodać do ciasta. Marchew obrać, zetrzeć na tarce i wmieszać. Po uformowaniu ciastek, posmarować każde z wierzchu maślanką z jajkiem i piec w 200oC przez 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz