sobota, 12 kwietnia 2014

Ciasto marchewkowe


  Wilgotne, lekko korzenne ciasto marchewkowe. Przepis z Moich Wypieków, nieco przeze mnie zmieniony. Spód przyczepił się do tortownicy, ale to żaden zakalec nie był, tylko parę milimetrów zostało.


/na tortownicę 18cm/

Składniki:
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki żytniej razowej
pół szklanki cukru trzcinowego (myślę, że można dać nieco mniej)
1 1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżki przyprawy korzennej
50ml oliwy
3 łyżki mleka
2 jajka
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
1 szklanka startej marchewki
1/2 szklanki posiekanych ananasów z puszki

W jednym naczyniu wymieszać mąki, cukier, sodę i przyprawę. W drugiej roztrzepać jajka z oliwą i mlekiem. Obie masy połączyć, dodać marchew, ananasa i orzechy. Piec w 175oC przez około 45 minut. Ostudzić, wyjąć z formy i dekorować.

  Ciasto marchewkowe najczęściej dekoruje się kremem z kremowego serka lub mascarpone. U mnie był to twaróg półtłusty ugnieciony z odrobiną mleka i syropu klonowego. Niestety nie pamiętam proporcji, chciałam tylko powiedzieć, że tak też wyjdzie.








4 komentarze:

  1. Zapisuję do wypróbowania, koniecznie :) czy można użyć oleju rzepakowego w zamian za oliwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. W oryginalnym przepisie był właśnie rzepakowy, więc myślę, że tak : )

      Usuń