wtorek, 24 grudnia 2013

Pierniczki - inny przepis


   Tym razem przepis jest wymyślony przeze mnie. Powstały na szybko, do gazetki szkolnej (tak jak makowiec i czekoladki). Najzwyklejsze w świecie, ale właśnie takie miały być.


 Składniki:
350g miodu naturalnego
90g cukru trzcinowego
100g masła
30g przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
300g mąki + do podsypywania

1. Miód, cukier i masło podgrzać, aż się rozpuszczą i zagotują. Wyłączyć palnik i wystudzić.

2. Do masy dodać 200g mąki, kakao, przyprawę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie.

3. Wysypać 100g mąki na stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i zagnieść.

4. Zagniatać dalej, podsypując mąką, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.

5. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka, np. za pomocą szklanki.

6. Piec w 180oC przez ok. 8 minut. Uwaga! Nie układać ciastek zbyt blisko siebie i koniecznie wystudzić przed zdjęciem z blachy.

P.S. Przepraszam za obrócone zdjęcie, nie umiem nic z tym zrobić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz