Smakują zupełnie jak 'normalne' pierniczki, świetnie nadają się do dekorowania. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, spokojnie zdążycie przed kolacją wigilijną. Tylko radzę zrobić od razu z podwójnej porcji , bo szybko znikają.
50g oleju kokosowego
175g syropu z agawy
80g cukru trzcinowego
90g mąki owsianej
200g mieszanki mąk bezglutenowych + do podsypywania
12g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Olej kokosowy, syrop z agawy i cukier podgrzać, aż się zagotują. Zdjąć z palnika i lekko ostudzić (masa może być ciepła, ale nie gorąca).
2. Dodać mąkę owsianą, a następnie połowę mieszanki bezglutenowej.
3. Wsypać resztę mąki, proszek do pieczenia, przyprawę i kakao. Wymieszać dokładnie.
4. Wyłożyć na stolnicę i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkowywać i wycinać dowolne kształty.
5. Piec w 180oC, aż będą wyglądały na gotowe : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz