Brzmi jak oksymoron, ale jeżeli są bez masła i na mące pełnoziarnistej, chyba można je za takie uznać. Wbrew pozorom nie były bardzo słodkie, polecam podawać z dodatkową Nutellą.
/na 9 sporych ciastek, jedno ok. 114 kcal/
Składniki:
130g mąki żytniej pełnoziarnistej + 20g do podsypywania
1 jajko
75g Nutelli
10g syropu z agawy
50ml mleka migdałowego
10g kakao
1. Zmiksować mąkę z jajkiem i 65g Nutelli. Dodać syrop z agawy.
2. Zmiksować z mlekiem, kakaem i pozostałą Nutellą.
3. Na stolnicę wysypać mąkę, zagniatać ciasto, aż będzie miało odpowiednią konsystencję.
4. Rozwałkowywać, wykrawać kształty foremkami. Piec w 180oC.
Te cudowne foremki znalazłam pod choinką. Jest jeszcze trzecia, ale jej nie używałam.
Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńzdrowe wcale nie musi być chude, więc nutella jak najbardziej tak ;)
OdpowiedzUsuńte ciasteczka z chęcią wypróbuje choć unikam nutelli ale chyba tym razem ją kupią ! :D
OdpowiedzUsuńu mnie Nutella zawsze stoi i aż mi szkoda przeznaczać ją na ciasteczka :). Ale chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń